Clubul Copiilor reprezintă unitatea școlară care se ocupa de educația nonformală a tinerei generații prin care se aprofundează și se completează cunoștiințele dobândite în școală. Scopul activităţii în această instituţie este ocuparea utilă, eficientă şi plăcută a timpului liber al copiilor, sub îndrumarea competentă si pasionată a cadrelor didactice cu reale disponibilităţi.

Interacţiunea scolii cu mediul social, cultural si economic, are ca rezultat transformarea școlii într-un centru de resurse educaționale și de servicii oferite comunității.

Situat în zona centrală a oraşului, pe str. Comuna din Paris Nr. 5, Clubul Copiilor Lugoj a fost înfiinţat în anul 1953 sub denumirea de Casa Pionierilor. În anul 1975 poartă titulatura de Casa Pionierilor şi Şoimilor Patriei, în anul 1990 schimbându-şi denumirea în Clubul Elevilor şi Preşcolarilor pentru ca în prezent să fie cunoscut sub numele de Clubul Copiilor.

Procesul educativ este realizat de 14 de persoane din care 11 cadre didactice. Relațiile interpersonale sunt bazate pe colaborare, deschidere și comunicare.

Porțile Clubului Copiilor Lugoj sunt deschise tuturor copiilor dornici de afirmare, pasionați si talentați. Copii cursanți vin să se înscrie la aceste cercuri, călăuziți de pasiunea pentru o anumită disciplină sau din curiozitatea de a învăța ceva nou. Având în vedere că nu există obligativitatea cursurilor într-un numar de ani nu există note (competiția apare sub alte forme), copii vin din plăcere la clubul lor, unde programul este 7 zile din 7, nefiind constrânși de nimeni. De altfel, ei se descoperă pe sine și descoperă noi și noi pasiuni. Plăcerea vine și din faptul că aici își fac un alt gen de prieteni față de cei de la școală. Ei pot alege dintr-o diversitate de cercuri tehnico-științifice și sportive cum ar fi: meteorologie-turism, informatică, volei iar cercuri artistice: atelierul fanteziei, dans modern, muzica vocal-instrumentală, pictură, creații literare, teatru. Fiecare cerc are 9 grupe de elevi constituite în functie de gradul lor de cunostiinte pe trei nivele: începatori, avansati si performanță, o grupa de elevi participa la activitate 2 ore pe săptămână sau 4 ore (grupele de performanță). Ca metode de evaluare a activităților se evidențiază concursurile locale , județene, naționale și internaționale, expoziții, spectacole, sesiuni de comunicări și referate.

De la înființare până în prezent, Clubul Copiilor Lugoj a obținut remarcabile rezultate concretizate prin premii naționale și internaționale. Succesele obținute au scos în evidență o bogată experiență, dăruire și muncă, trăsături ce definesc personalitatea colectivului de cadre didactice ale Clubului.

PREZENTARE GENERALĂ